Posted in Life, Uncategorized

Arianna Huffington. Pledoarie pentru viaţa trăită autentic

Arianna nu are doar un nume elegant, cu consoane duble, o forţă a discursului şi o seriozitate a muncii care se reflectă în reputaţia de care se bucură azi, ci şi o filozofie de viaţă  care te face s-o descoperi ca om şi să te bucuri.

Cartea ei, în engleză Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well – Being Wisdom, and Wonder, a fost tradusă la noi de Editura Publica şi este o alegere excepţională, acel gen de lectură care provoacă la întrebări esenţiale.

Al 14-lea volum semnat de Arianna Huffington se concentrează în patru secțiuni, care simbolizează şi marile teme ale cărţii: bună stare, înțelepciune, miracol și dăruire.

Jurnalista consideră că succesul adevărat este cel trăit şi acceptat ca echilibru între minte şi suflet, nu cel clişeizat şi ridicat în slăvi, conceptualizat numai în fucţie de profitul sau renumele unui business. Dar pentru a ajunge la cel mai bun echilibru între viaţă şi carieră, între sănătate şi pasiune, oamenii nu trebuie să uite de importanţa măsurii corecte în viaţă, de vocea interioară, şi de alegerile care îi vor defini.

 Cum începe regăsirea de sine?

La doi de ani de la înfiinţarea The Huffington Post şi de la succesul răsunător de pe piaţă, Arianna trece printr-un epidod nefericit, care o face să îşi reevalueze viaţa. Cade din picioare, din cauza extenuării şi a lipsei de somn, urmări ale acţiunilor unui workaholic care pusese pe stand-by toate celelalte aspecte importante ale vieţii.

Şi, practic, Arianna se trezeşte la un nou stil de viaţă. Îşi aduce aminte de învăţăturile mamei sale, o grecoaică crescută în spiritul filozofilor atenieni, care le repeta copiilor să aibă grijă întâi de ei: “cel mai important capital al tău eşti chiar tu însuţi”, pentru că schimbările ar trebui să fie întotdeauna opţiuni spre mai bine.

Am selectat câteva dintre cele mai interesante gânduri ale Ariannei, cu care am rezonat din prima:

Pe termen lung, doar banii şi puterea sunt ca un scăunel cu două picioare- poţi să stai aşezat o vreme, dar, în cele din urmă, te vei răsturna cu el. Şi din ce în ce mai mulţi oameni care au foarte mult succes se răstoarnă.

 

Rolul leadershipului este, până la urmă, acela de a te face să vezi vârful aisbergului înainte ca acesta să lovească Titanicul.

 

O economie sănătoasă nu înseamnă numai alocare de capital, ci şi de talent.

 

Când suntem numai minte, lucrurile pot deveni rigide. Când suntem numai inimă, se poate naşte un haos. Folosite separat, conduc la stres. Când sunt folosite împreună însă, cu inima conducându-ne prin empatie, iar cu mintea călăuzindu-ne cu ajutorul concentrării şi a atenţiei, devenim o fiinţă armonioasă.

Cartea în sine este o invitaţie la un nou mod de a privi timpul din viaţa ta. Deşi poate părea paradoxal, Arianna nu încurajează cultura suprasolicitării, a conectării digitale 24/7, a muncii până cazi la pământ, când deşi ai dobândit succesul, nu mai ai cum să te bucuri de el.  

Găseşti şi multe exemple interesante cu ce se întâmplă în culturile occidentale, prin companii de top, despre implementarea unui stil de viaţă care lasă loc şi bucuriilor personale, precum şi sănătăţii ca un tot armonios.

Aşa cum scria Arianna, necrologurile noastre nu sunt niciodată despre cât de mişto ne făceam prezentările în PowerPoint, despre câte e-mail-uri sau clienţi aveam, despre bani şi şedinţe business. Viaţa, care rămâne după ce plecăm, este despre lucrurile care ne încântă. Ce ne face să râdem, cine sunt prietenii noştri, amintirile şi familia, precum şi pasiunea şi curajul de a trăi autentic. Constanta “foame de timp” e un semnal de alarmă că nu ne prioritizăm bine acţiunile, moment în care e nevoie de soluţii şi de asumarea unor decizii care să ne reîntoarcă pe pista corectă de alergare. Iar cartea Ariannei e plină de învăţături trăite până la capăt.

Lots of love către Editura Publica, care tot timpul surprinde plăcut! Găsiţi cartea aici, o lectură tocmai bună de o duminică ploioasă, lângă o cafea caldă.

 

 

Advertisements

Author:

Hello! Imi poti scrie oricand la: zigzag22@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s